F&B person~~

Sy mmg xde & xnk memasang impian nk “bersama2” dgn org F&B…

So, prejudis! <sbb majority org F&B sgt menggatai, based on my experience k>

Jgn salahkan mind set sy dulu…

SKRG……..

Tuhan nk menguji sy. Org F&B gak  yg “melekat” mcm gam gajah di hatiku.. Dussshh! Padan muka…

Peopla yg working F&B line agak plik bagi sy… Sila baca list2 dibawah..

1. Working Hours.

Mmmmggggg… sgt different. Bukan 8am-5.30pm mcm org normal bekerja. So, just stop if nk pasang angan2 nk hi-tea or lepaking kat Stabucks after working hours. Mmg ado!! Normally working hours mereka start from 11am until 11pm <depends>… Tu tak masuk lagi if ada outside caterer, kul 2am baru terkedek2 nk balik…Miracle! Mereka2 ni boley bekerja 12 hours per day.. Working with passion maybe?

2. SMS or Calling2.

Sgt mencabar.. Jangan gatal tgn nak call time peak hours especially lunch & dinner time.. Mmg kena mara je… <byk kali dh kena ni>.. Call if betul2 urgent sbb kdg2 dia tgh busy take order or entertain customer.. SMS? Hantar pagi, if nasib baik, xsmpai 5 minit akan direply if nasib malang…. Lagi 3 jam baru dpt!!!

3. Off Day

Part paling xsyok~~ Weekend ke, Public Holiday ke, School Break ke… Sama je! Mereka akan bekerja dgn semangat nyer.  So, if mau berjalan2, mmg kena planning awal n paksa dia amik cuti…Sbb normally mereka akan bercuti 1 day per week.. Pandai2lh nk spend time yg seciput tu..

4. More customer More Jeles!

Why? Sometimes dia kena layan customer yg macam rupa n ragam.. Thanks GOD sy juga pernah n skrg bekerja dgn org ramai..  So, sy tau feelings tu mcm mana.. Not include yg jenis tergedik2 yg mmg rs nk kasi pelempang. Mereka ni mmg dilahirkan utk “mesra alam” dgn sume org. Tabahkan hati if tiba2 tgh dating ada gegurl call or msg nk tnya menu lh, event lh.. bla.bla.. Tapi normal if u feel jeles meles ni… But, plzz ctrl yer… <kadang2 xleh nk ctrl gak.. :p>

Your R.O.L.E:

1.  Tolerate & Independent.

Very2 important. Sbb if xde 2 bnda ni mmg ssh… Sy berkata2 through my experince. Xde ikut fatwa2 mana pun..If bnda2 yg kecik yg rasa2 leh settle sdiri, just do urself..  I”m lucky bcoz i have my own car so, everything i do my self lh..  Setakat nk beli brg, mkn aiskrim or window shopping je kan??

2.  Respect his work!

Simple! Dah tu mmg keje dia n passion dia.. Nk buat mcm mana? Redha je.. Yg pnting kena pndai adapt dgn environment & never bikin onar dgn mengomel2 psl keje dia… <if nk gado ari2 try lh…>

3. Be Creative.

How to be a good partner.. Dah mmg dia busykan, so kita yg keje normal working hours ni kena lh bijak pandai mecurik masa utk meet up & cara2 lain to take care ur relationship.. Bnda ni xpyh citer kot.. Sdiri makan pengat, sdiri mau ingat..

~V.I.P Service~

 

Our last event with Tun Mahathir@ Cruise TasiK Putrajaya.. Sob2!

 

NOTED: This statement from my own experience. Kepada org2 F&B diluar sana.. Ampunkan sy!

LotsofLove~~ :p


2 thoughts on “F&B person~~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s